De beste resolutie

Hoe zorgt u ervoor dat uw beelden met goede kwaliteit geprint worden terwijl de bestandsgrootte beperkt blijft? Wat is resolutie eigenlijk? De juiste resolutie hangt af van verschillende factoren. Lees er alles over in deze post!

Wat is resolutie?

De resolutie van een beeld geeft weer hoeveel pixels er aanwezig zijn per inch (2,54cm). Hoe meer pixels er aanwezig zijn binnen 1 inch, hoe scherper en kwalitatiever het beeld. Hoe minder pixels er aanwezig zijn, hoe meer deze zullen opvallen en dus voor een minder goed resultaat zullen zorgen.

Wat is de beste resolutie voor mijn bestand? 

Dit hangt af van een aantal factoren:

1. Het formaat van uw print (bv. 10x10cm of 400 x 200cm)
2. De kijkafstand waarop uw print zal worden waargenomen (bv. 30cm of 5m)

vb. een groot spandoek langs de openbare weg met een formaat van 400 x 200cm heeft aan een resolutie van 60ppi meer dan voldoende om als scherp te worden gezien. Het feit dat voorbijgangers niet dicht bij het beeld komen zorgt ervoor dat de pixels nauwelijks van elkaar te onderscheiden zullen zijn. 

U mag volgende regel gebruiken bij het opmaken van uw bestanden:

– Voor zeer grote reclameborden en spandoeken (>300cm aan beide zijden): 30 – 70 PPI
– Voor middelgrote borden, spandoeken, stickers e. d. (>150cm aan beide zijden maar <300cm): 70 – 100 PPI
– Voor scherpe prints dat op een kleinere afstand bekenen en gelezen worden: 100 – 150 PPI
– Voor drukwerk zoals visitekaartjes, folders, flyers.. : 300 PPI

Tip: Veel hangt af van de afstand waarop de prints moeten waargenomen worden. Heeft u bijvoorbeeld een beeld van 150 x 150cm dat op ooghoogte in de gang van uw kantoor hangt, dan levert u bij voorkeur een bestand aan met een resolutie tussen de 100 en 150 PPI, ongeacht de grootte van het bord. Dit omdat het vanop een kleinere afstand waargenomen wordt.

Vraag uw offerte.